SKŁADNIKI:
wołowina (antrykot)
grzyby shitake
marchew
cebula
imbir
papryczka chili
kiełki fasoli mung
sałata
ocet ryżowy
sos sojowy jasny
sos chili
przyprawa 5 smaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wołowinę kroimy w paski. Posypujemy przyprawą 5 smaków. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 20 minut.
2. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, imbir w prążki, chili w plasterki, marchew w słupki. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie.
3. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Wrzucamy cebulę, imbir i marchewkę. Po chwili smażenia dodajemy wołowinę. Po minucie dodajemy namoczone grzyby shitake.
4. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną papryczkę chili i łyżeczkę ziaren sezamu (biały).
5. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i kiełki fasoli mung. Szybko mieszamy. Dodajemy jeszcze sos chili i pokrojoną sałatę. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Wołowina z Grzybami Shitake
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.