Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Wołowina z Warzywami i Chow Mein

SKŁADNIKI:

300-400g udźca wołowego, pokrojonego w cienkie paski


pieprz syczuański, kilka zmiażdżonych ziarenek


kilka ząbków czosnku, posiekanych


papryczka chili, posiekana

imbir

marchew, pokrojona na zapałki


papryka czerwona, pokrojona w kostkę


niewielki kawałek cukinii, pokrojony w cienkie plastry


rzodkiew biała, pokrojona w cienkie plastry


brokuły surowe, pokrojone w różyczki

200g makaronu chow mein


orzechy nerkowca


ziarna sezamu


SKŁADNIKI MARYNATY:

sos ostrygowy

olej sezamowy


łyżeczka sosu hoisin


sos sojowy jasny


sos sojowy ciemny


ocet ryżowy


wódka lub scherry

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Do miseczki wkładamy pokrojoną wołowinę. Dodajemy sos ostrygowy, sos hoisin, sos sojowy jasny i ciemny, ocet ryżowy, olej sezamowy oraz wódkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

2. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Wrzucamy imbir, pieprz syczuański, paprykę chili i czosnek. Po chwili smażenia dodajemy mięso. Krótką chwilę przysmażamy mięso. Następnie przekładamy do naczynia.

3. Ponownie rozgrzewamy olej w patelni wok. Smażymy marchewkę, paprykę, cukinię i rzodkiew. Po czym, w patelni lądują brokuły. Warzywa możemy doprawić sosem sojowym. Dodajemy przesmażone wcześniej mięso.

4. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany makaron chow mein skroplony olejem sezamowym. Dekorujemy kilkoma ziarnami sezamu i orzechami nerkowca. Smacznego! :)

Przepis Video :


Wołowina z Warzywami i Chow Mein

Wołowina z Wrzywami i Chow Mein

Komentarze   

 
0 #8 uras33 2017-04-18 13:33
chciałbym to spróbować jak myślicie warto?
 
 
-1 #7 tom 2015-11-18 05:49
Kilka uwag, Mieso powinno sie posypac maka kukurydziana i soja sos + sol (tylko) odstawic na przegryzienie, ona bardzo dobrze zmiekcza mieso. Wtedy mozna przysmazyc na woku (duza temperatura) i bedzie miekie ale nie surowe.
Takze brokuly sie w kuchni chinskiej normalnie nie uzywa. W stanach uzywa sie chinskie brokuly, ktorych niestety w Polsce brak. Gratuluje dobrej potrawy.
 
 
+2 #6 Alex 2015-08-18 13:53
Wszytko fajnie ale jak mam to zrobic jesli nie podaje sie ilosci poszczegolnych skladnikow w przepisie?
 
 
0 #5 Dym0 2015-08-04 11:47
to danie zadomowiło się w mojej kuchni na stałe.
 
 
+1 #4 Ewa 2014-11-28 07:27
Wyglada mega smacznie
 
 
+1 #3 Turbo 2014-07-15 14:10
Szefie oni nie widza co mowia Pan/Pani mowi nie wyglada to ladnie Nie?? lepiej hamburger z majonezem i ketchupem hehehe. Jest kolorowo jest chrupko i smacznie :D nie wiedza co mowia przepisy sa genialne i przy tym banalnie proste
 
 
+3 #2 Pablo 2014-06-15 11:50
Witaj!
Otóż to, chińskie potrawy nie zawsze wyglądają apetycznie, większość z nich przygotowywana jest w woku. Wszystko jest mieszane razem z dodatkiem sosów i czasem wygląda to jak breja. Zapewniam, że smak jest genialny :) Polecam jako azjatycki kucharz amator!
 
 
-3 #1 Guest 2014-05-22 19:58
Czy ktos to prubowal Bo nie wygloda to smacznie
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;