SKŁADNIKI :
1l bulionu drobiowego
1 1/2kg żeberek wieprzowych
300g powideł śliwkowych
2-3 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
sos sojowy
przyprawa 5 smaków
oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W średniej misce mieszamy 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, około 4 łyżek oliwy, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2-3 łyżki przyprawy 5 smaków. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać marynatę.
2. Żeberka kroimy na sztuki z jedną kostką, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Na patelni wok rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego zamarynowane żeberka. Podsmażamy około 5 minut z każdej strony.
4. Do garnka wlewamy bulion oraz pozostałą marynatę dodajemy powidła śliwkowe. Całość podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się powideł. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej przysmażone żeberka. Całość dusimy około godziny, po czym żeberka będą gotowe. Najlepiej podawać je z ryżem jaśminowym. Smacznego !
Przepis Video :
Żeberka Po Chińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.