Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Żeberka Po Chińsku

SKŁADNIKI :

1l bulionu drobiowego

1 1/2kg żeberek wieprzowych

300g powideł śliwkowych

2-3 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

sos sojowy

przyprawa 5 smaków

oliwa

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W średniej misce mieszamy 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, około 4 łyżek oliwy, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2-3 łyżki przyprawy 5 smaków. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać marynatę.

2.
Żeberka kroimy na sztuki z jedną kostką, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

3.
Na patelni wok rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego zamarynowane żeberka. Podsmażamy około 5 minut z każdej strony.

4.
Do garnka wlewamy bulion oraz pozostałą marynatę dodajemy powidła śliwkowe. Całość podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się powideł. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej przysmażone żeberka. Całość dusimy około godziny, po czym żeberka będą gotowe. Najlepiej podawać je z ryżem jaśminowym. Smacznego !


Przepis Video :

 

Żeberka Po Chińsku

Żeberka Po Chińsku

Komentarze   

 
+1 #4 Asia 2016-03-16 13:43
Przepis bardzo smaczny , bardzo zbliżony do Dania podawanego w chińskiej restauracji :-) :-)
 
 
+1 #3 guest 2014-05-07 18:07
Przepis Świetny żeberka pycha! Ostatnio eksperymentuję z kuchnią chińską i orientalną i mojej rodzince na razie to najbardziej smakowało :lol:
 
 
+1 #2 Guest 2013-07-12 11:37
mi też bardzo smakowało, super letni przepis na grilla, polecam!
 
 
+2 #1 Guest 2013-04-19 19:17
jadlem cos wspanialego palce lizac . polecam :lol:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl