Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Żeberka Słodko - Pikantne

SKŁADNIKI:

żeberka wieprzowe

czosnek

imbir

papryczka peperoni

sos słodko – pikantny

sos sojowy

ocet ryżowy

mirin

sok z limonki

szczypiorek

olej arachidowy

cukier palmowy

makaron ryżowy

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Żeberka kroimy na pojedyncze porcje z kostką. Dodajemy starty imbir, czosnek. Doprawiamy mięso słodkim winem ryżowym mirin, octem ryżowym i sosem sojowym. Wlewamy sos słodko pikantny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.

2. Rozgrzewamy sporą ilość oleju arachidowego w patelni wok. Smażymy w nim żeberka około 5-7 minut (co chwilę obracamy). Po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

3. Kroimy warzywa: imbir w zapałki, chili i czosnek w plasterki. Smażymy imbir na małej ilości oleju, po chwili dodajemy papryczkę chili i czosnek. Przyprawiamy odrobiną sosu sojowego, octu ryżowego, cukru palmowego i mirin. Mieszamy.

4. Następnie do warzyw dodajemy przygotowane żeberka. Smażymy i mieszamy maksymalnie minutę. Żeberka podajemy z makaronem ryżowym. Gotowe! Smacznego :)

Przepis Video :


Żeberka Słodko - Pikantne

Żeberka Słodko - Pikantne

Komentarze   

 
0 #1 hieronim 2017-04-18 13:36
jak długo trzeba to przygotowywać,c hcę spróbować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;