SKŁADNIKI:
żeberka wieprzowe
czosnek
imbir
papryczka peperoni
sos słodko – pikantny
sos sojowy
ocet ryżowy
mirin
sok z limonki
szczypiorek
olej arachidowy
cukier palmowy
makaron ryżowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Żeberka kroimy na pojedyncze porcje z kostką. Dodajemy starty imbir, czosnek. Doprawiamy mięso słodkim winem ryżowym mirin, octem ryżowym i sosem sojowym. Wlewamy sos słodko pikantny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
2. Rozgrzewamy sporą ilość oleju arachidowego w patelni wok. Smażymy w nim żeberka około 5-7 minut (co chwilę obracamy). Po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
3. Kroimy warzywa: imbir w zapałki, chili i czosnek w plasterki. Smażymy imbir na małej ilości oleju, po chwili dodajemy papryczkę chili i czosnek. Przyprawiamy odrobiną sosu sojowego, octu ryżowego, cukru palmowego i mirin. Mieszamy.
4. Następnie do warzyw dodajemy przygotowane żeberka. Smażymy i mieszamy maksymalnie minutę. Żeberka podajemy z makaronem ryżowym. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Żeberka Słodko - Pikantne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.