SKŁADNIKI:
żeberka
powidła śliwkowe
2-3 łyżki miódu
czosnek
kawałek imbiru
papryczka chili
kilka kropel octu balsamicznego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Papryczkę chili kroimy w plasterki, bardzo drobno kroimy czosnek i ścieramy korzeń imibru.
2. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki z kością. W miseczce doprawiamy je miodem, oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sosem rybnym oraz sojowym. Po czym dodajemy pokrojone chili, czosnek oraz imbir. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Następnie odsączone żeberka smażymy po 5-7 minut z każdej strony.
4. Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i wlewamy sos ze smażenia. Pieczemy w piekarniku około 1h w temperaturze 200°C. Gotowe! Smacznego:)
Przepis Video :
Żeberka w Sosie Śliwkowym Po Chińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.