SKŁADNIKI :
połowa piersi z kurczaka
połowa główki brokuła
garść strąków groszku cukrowego
łodyga selera naciowego
zielona papryka
1/8 pora
1/4 białej rzodkwi
garstka pędów bambusa w paskach z puszki
3cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
pół zielonej papryczki chili
50ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego kikkoman
łyżeczka zielonego sosu tabasco
łyżka sezamu
łyżka oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Czosnek i imbir obieramy, następnie ścieramy na tarce. Z papryczki chili usuwamy pestki i siekamy w kostkę.
2. Paski kurczaka wkładamy do miski, mieszamy razem z czosnkiem, imbirem, papryczką chili, łyżką sosu sojowego i sosem tabasco. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie brokuł kroimy na małe różyczki, odsączamy pędy bambusa. Następnie siekamy pora, białą rzodkiew i seler naciowy.
4. Na rozgrzanym woku prażymy sezam bez oleju, po czym usuwamy z patelni. Następnie rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy na nim kurczaka z marynatą (ok. 2-3 minuty).
5. Następnie wrzucamy do woka warzywa, delikatnie smażymy, dodajemy pozostały sos sojowy i mleko kokosowe.
6. Na koniec mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, gotowe. Gotowe danie posypujemy uprażonym sezamem. Smacznego :)
Zielony Stir-Fry z Kurczakiem i Nutką Chili
Przepis z bloga: Podróżności