SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów pelatti
1 puszka mleka kokosowego
kilka sztuk pieczarek
1 papryczka chili
1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tom kha
sok z cytryny
świeży szczypiorek
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś kurczaka kroimy w ukośne paseczki. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy pastę tom kha. Dokładnie mieszamy.
2. Po kilku minutach marynowania wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem. Przysmażamy delikatnie 2 minuty. Następnie odkładamy kurczaka do miseczki, a na tej samej patelni lekko smażymy pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Natomiast w garnku z gotującym się bulionem wlewamy puszkę pomidorów pellati. Po chwili dodajemy przysmażone pieczarki i kurczaka.
4. Do zupy dodajemy pokrojoną papryczkę chili, starty imbir oraz czosnek. Dokładnie mieszamy i wrzucamy łyżeczkę pasty cytrynowej i łyżeczkę pasty tom kha.
5. Po 3 minutach wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe danie dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Zupa Kokosowo-Pomidorowa z Kurczakiem