SKŁADNIKI:
3 szklanki bulionu z kaczki (750 ml)
200g kapusty pekińskiej, pokrojonej w kwadraty
1 łyżka białego sezam
1 żółtko, dobrze roztrzepane
6 plasterków szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego octu winnego
szczypta czosnku, drobno posiekanego
sól oraz czarny pieprz dla smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do średniego garnka wlewamy bulion z kaczki, następnie doprowadzamy do wrzenia. Gdy bulion zagotuje się, dodajemy do wywaru pokrojoną kapustę pekińska i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
2. Po 10 minutach do zupy dodajemy 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę ziaren białego sezamu, 1/2 łyżeczki białego octu winnego, szczyptę drobno posiekanego czosnku, 6 plasterków szynki pokrojonej w kostkę, sól oraz pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
3. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy, roztrzepane żółtko, po czym szybko mieszamy. Chińska zupa jest już gotowa. Smacznego :)
Przepis Video :
Zupa Po Pekińsku z Kapustą
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.