SKŁADNIKI :
4 jajka
1 1/2l bulionu
300g mielonej wieprzowiny
3 młode cebulki, pokrojone w talarki
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
2-3 ostre posiekane papryczki chili
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
2 łyżki posiekanej kolendry
sos rybny
ocet
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku lub woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, mielone mięso wieprzowe. Całość smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając tak, aby mięso się ścięło, ale nie zbrązowiało.
2. Do przysmażonego mięsa, dodajemy młodą cebulę, pokrojoną w talarki, posiekane papryczki chilli oraz świeżo starty imbir.
3. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
4. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej ugotowany ryż i gotujemy jeszcze przez 4 minuty.
5. Zupę doprawiamy sosem rybnym według uznania, octem winnym oraz solą i pieprzem.
6. Zmniejszamy ogień na minimum i delikatnie wkładamy wcześnie wybite na talerzyki jajka. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty tak, aby jajka się ścięły. Zupę rozlewamy do miseczek tak, aby w każdej znalazło się jajko. Podajemy posypane świeżą kolendrą. Chińska zupa gotowa życzymy smacznego !
Przepis Video :
Zupa Ryżowa z Jajkiem