SKŁADNIKI:
niewielka ilość oliwy
cebula pokrojona w kostkę
kilka posiekanych ząbków czosnku oraz imbir
2 cukinie pokrojone na większe kawałki
kiełbasa krakowska
koperek świeży
kurkuma
przyprawa chili w proszku
śmietana 18%
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewamy oliwę w garnku i dodajemy cebulę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy czosnek, imbir.
2. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i pół łyżeczki soli. Po czym wrzucamy całą kostkę rosołową, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy aż cukinia zmięknie (10-15min).
3. Ściągamy z ognia i zostawiamy zupę aby ostygła. Później zupę rozdrabniamy mikserem na krem.
4. Po tej czynności ponownie stawiamy zupę na ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką kurkumy, przyprawą chili. Gotujemy mieszając.
5. Dodajemy dwie łyżki śmietany 18% i mieszamy. Na talerzu według uznania dekorujemy kawałkami kiełbasy krakowskiej oraz koperkiem. Smacznego :)
Przepis Video :
Zupa z Cukinii na Ostro
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.