SKŁADNIKI :
2 piersi z kurczaka (300g), ugotowane i pokrojone w cienkie paseczki
1 litr gorącej wody
4 szklanki (1l) bulionu drobiowego
125g makaronu sojowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki sosu chili
150g słodkiej kukurydzy
12 mini kolb kukurydzy
kilka listków zielonej pietruszki
2cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
sól i czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W blenderze miksujemy 140 gram słodkiej kukurydzy wraz ze szklanką bulionu drobiowego, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie pastę kukurydzianą przecieramy przez sito.
2. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy.
3. Do garnka wlewamy 3 szklanki bulionu drobiowego, wcześniej zmiksowaną pastę kukurydzianą, 12 mini kolb kukurydzy przekrojonych na połówki wzdłuż, 2 piersi z kurczaka ugotowane i pokrojone w cienkie paseczki. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
4. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego oraz pozostałe 10 g słodkiej kukurydzy. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez następne 10 minut.
5. Na koniec zupę przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli oraz sosem chili. Do miseczek nakładamy wcześniej ugotowany makaron sojowy, który zalewamy zupą i przyozdabiamy zieloną pietruszką.
Przepis Video :
Zupa z Kurczaka z Kukurydzą i Makaronem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.