SKŁADNIKI :
pierś z kurczaka
grzyby mun
suszone podgrzybki
makaron ryżowy wstążki
marchewka
dymka
szczypiorek
imbir
pasta tom kha
sambal oelek
sos sojowy
sos teriyaki
pędy bambusa
mączka ziemniaczana
jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka kroimy na podłużne plastry. Mięso przyprawiamy sosem teriyaki oraz sosem sojowym. Po wymieszaniu odstawiamy mięso do przegryzienia się smaków. Do gotującego się bulionu dodajemy suszone grzybki mun oraz suszone podgrzybki. Do zupy dodajemy pastę sambal oelek, pastę tom kha oraz sos sojowy jasny. Mieszamy i dalej gotujemy.
2. Marchewkę oraz cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Do podsmażonych warzyw dodajemy zamarynowanego kurczaka i chwilę podsmażamy. Po przesmażeniu kurczaka zawartość patelni dodajemy do zupy. Po 5 minutach gotowania, na ostatnie 5 minut do garna z zupą dodajemy makaron ryżowy wstążki. Dodajemy pędy bambusa, sos sojowy jasny do smaku, oraz zagęszczam rozrobioną z wodą mączką ziemniaczaną. Na koniec wlewamy rozmącone jajko, tak aby powstały farfocle. Na koniec posypujemy zupę zieloną dymką. Smacznego :)
Przepis Video :
Zupa z Kurczakiem, Grzybami i Makaronem Ryżowym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.