SKŁADNIKI :
1l bulionu drobiowego
3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
125g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plastry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 marchew, pokrojona w cienkie paski
1,5 cm imbiru, drobno pokrojony
2 dymki, drobno posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
5-6 mini kolb kukurydzy, pokrojonych w ćwiartki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku rozgrzewamy bulion drobiowy, do którego dodajemy 1 łyżkę octu ryżowego. Zupę zagotowujemy. Do podgrzanej zupy dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki. W szklance mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej, które mieszamy z 4 łyżkami wody. Całość wlewamy do gotującej się zupy.
2. Do 125 gram wieprzowiny wlewamy 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę octu ryżowego. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Do gotującej się zupy dodajemy zamarynowaną wieprzowinę, marchewkę pokrojoną w słupki oraz 1,5 cm imbiru drobno posiekanego. Po wymieszaniu zupę gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
3. Do gotującej się zupy dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w plasterki, 5 kolb mini kukurydzy pokrojonych w ćwiartki oraz 2 zielone dymki drobno pokrojone. Zupę gotujemy na wolnym ogniu ostatnie 10 minut. Po upływie tego czasu gorącą zupę nalewamy do miseczek. Smacznego :)
Przepis Video :
Zupa z Wieprzowiną i Ziemniakami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.