Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kuchnia Filipińska

Kuchnia filipińska

Jedni z nas lubią gotować, inni nie. Jedni traktują je jako fajną przygodę i okazję do poznawania nowych rzeczy, dla innych jest ono tylko przykrą czynnością dnia codziennego. Gotowanie w kółko jednych i tych samych potraw, rzeczywiście może irytować, nużyć i męczyć. Czynność ta staje się fascynująca i przyjemna, gdy damy sobie szansę na poeksperymentowanie z nowymi potrawami. Okazję taką daje wspaniała, różnorodna i smakowita kuchnia filipińska. O filipiny kuchnia napisano już bardzo wiele. Zapraszam do lektury ciekawego artykułu o kulinarnych zwyczajach panujących na Filipinach.

Kuchnia Filipińska1
Urok i czar kuchni filipińskiej.

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych krajów, Filipiny czerpią zwyczaje i tradycje związane z przygotowywaniem jedzenia z tradycji i obyczajów krajów sąsiednich. I tak filipińska kuchnia przesiąknięta jest tradycjami i zwyczajami chińskimi i malajskimi. Z Chin przywędrował tu zwyczaj przyrządzania pysznej i jedynej w swoim rodzaju pasty z krewetek oraz wielu potraw, których bazą jest makaron. Ale podstawowym produktem używanym w tej kuchni jest ryż. Tradycje łączenia go z różnymi składnikami są tu bardzo głęboko zakorzenione. Flagowym daniem kuchni filipińskiej są owoce morza. Na pierwszy plan wybijają się tu krewetki zwane tygrysimi. Filipińczycy kochają ryby. Można tam spróbować wiele gatunków ryb i przyrządza się je na wiele sposobów.

Orientalny Sklep

Kuchnia Filipińska2
Słodycze kuchni filipińskiej.

Kuchnia azjatycka ma to do siebie, że dominują w niej ostre smaki. Ale filipiny kuchnia to przede wszystkim słodkości. Mieszkańcy tych wysp kochają słodycze i jedzą ich bardzo dużo. Na Filipinach można zjeść lody o smakach, które niedostępne są gdzie indziej. Wyrabia się tu między innymi lody serowe. Do tradycyjnych słodyczy dodaje się często miąższ specyficznej odmiany orzechów kokosowych. Najczęściej spożywanymi owocami n Filipinach są ananasy, mango i rosnące tam santole.

Kuchnia Filipińska3
Dieta filipińska.

Dzień mieszkańca Filipin zaczyna się od niewielkiego śniadania, jadanego zazwyczaj na słodko. Śniadanie to składa się z małej bułeczki posmarowanej dżemem popijanej kawą. W południe zjada się niezbyt obfitą przekąskę. Najważniejszy posiłek w filipiny kuchnia jada się pod wieczór. Jest nim kolacja, składająca się z ryżu lub makaronu z dodatkami.

Kuchnia Filipińska4
Tradycja i nowoczesność.

Podobnie jak w wielu innych krajach świata, tak i na Filipinach tradycyjna kuchnia wypierana jest skutecznie przez sieci oferujące szybkie, byle jakie i tanie jedzenie. Podróżując po Filipinach można jednak spotkać restauracje, które – na przekór wszystkiemu – serwują pyszne dania filipiny kuchnia. Przygotowanie tych dań wymaga sporo czasu, wiedzy i doświadczenia. Tradycyjnym daniem kuchni filipińskiej jest na przykład sisig. Przygotowuje się go z drobno pokrojonych uszu i policzków świńskich. Podsmażone mięso podaje się z uprzednio ugotowanymi wątróbkami drobiowymi. Całość uzupełnia się białą cebulą i ostrymi papryczkami chili. Do potrawy dodaje się także sok z owoców calamansi. Przysmakiem kuchni filipińskiej są też kurczaki przyrządzane na grillu serwowane w marynacie z trawy cytrynowej i owoców calamansi.

Produkty potrzebne do przygotowania filipińskich potraw można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;