Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Kebabki z Krewetek

SKŁADNIKI :

800g krewetek

2-3 papryczki chili

2 ząbki czosnku

2 łodygi trawy cytrynowej (białe części)

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 dymki

1 szalotka

2 cm korzenia imbiru

1 białko

sól i pieprz

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Siekamy drobno warzywa : imbir, czosnek, chili, szalotki, miękką część trawy cytrynowej. Krewetkom usuwamy pancerze.

2. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy do jednolitej masy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy białko, sok z limonki, sos rybny, sól, pieprz i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy.

3. Formujemy podłużne kotleciki, nabijamy na patyk i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4. Podgrzewamy na patelni sos ryby, sok z limonki i cukier palmowy, podgrzewamy, rozpuszczamy do momentu aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili, szalotkę i czosnek. Podgrzewamy i studzimy.

5. Kebaby układamy na rozgrzany grill. Pieczemy po 5 minut z każdej strony i podajemy z sosem. Smacznego!

Przepis Video :



Kebabki z Krewetek

Kebabki z Krewetek

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;