SKŁADNIKI :
800g krewetek
2-3 papryczki chili
2 ząbki czosnku
2 łodygi trawy cytrynowej (białe części)
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 dymki
1 szalotka
2 cm korzenia imbiru
1 białko
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Siekamy drobno warzywa : imbir, czosnek, chili, szalotki, miękką część trawy cytrynowej. Krewetkom usuwamy pancerze.
2. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy do jednolitej masy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy białko, sok z limonki, sos rybny, sól, pieprz i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy.
3. Formujemy podłużne kotleciki, nabijamy na patyk i wkładamy do lodówki na pół godziny.
4. Podgrzewamy na patelni sos ryby, sok z limonki i cukier palmowy, podgrzewamy, rozpuszczamy do momentu aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili, szalotkę i czosnek. Podgrzewamy i studzimy.
5. Kebaby układamy na rozgrzany grill. Pieczemy po 5 minut z każdej strony i podajemy z sosem. Smacznego!
Przepis Video :
Kebabki z Krewetek