SKŁADNIKI:
450 g krewetek
średnia cebula, posiekana
1/2 łyżeczki kurkumy
orzech kemiri lub 5 orzechów nerkowca
łyżeczka sambal oelek
łyżka pasty krewetkowej
1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki czosnku, posiekane
szczypta mielonego kuminu
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 listki salam
sól
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewamy w patelni olej, smażymy lekko cebulę. Dodajemy czosnek, kumin, kolendrę, makadamię, sambal oelek i pastę krewetkową. Chwilę smażymy.
2. Następnie dodajemy trawę cytrynową i krewetki (lekko smażymy). Wlewamy mleko kokosowe. Zmniejszamy ogień, dodajemy liście salam i sól.
3. Gotujemy odkryte przez 2-3 minuty. Gotowe! Smacznego :)
Krewetki w Mleku Kokosowym
Przepis ze strony Podróże Kulinarne