Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Krewetki w Sosie Tamaryndowym z Chilli

SKŁADNIKI:

12-16 krewetek królewskich

łyżeczka soli

3 łyżki oleju arachidowego

1/2 łyżeczki chilli w proszku

1/2 łyżeczki kurkumy

SKŁADNIKI SOS:

5 dużych pomidorów, obranych, posiekanych

2 łyżeczki mielonej kolendry

6 listek limonki kaffir lub liści salam

3 ząbki czosnku, posiekane

łyżeczka imbiru, posiekanego

łyżeczka trawy cytrynowej, posiekanej

łyżeczka zielonej chilli, posiekanej

łyżeczka soli

2 łyżki oleju arachidowego

3 duże czerwone cebule, posiekane

5 łyżek gorącej wody

3 łyżki wody tamaryndowej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Obrane krewetki panierujemy w mieszance kurkumy, chili i soli. Odstawiamy na 30 minut.

2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dusimy cebulę przez około 4-5 minut. Po czym dodajemy listki limonki, czosnkek, zieloną chili oraz imbir. Mieszamy i solimy, wlewamy gorącą wodę i gotujemy pod przykrywką około 4 minut.

3. Na innej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy krewetki około 2 minut lub do chwili kiedy zrobią się różowe.

4. Odkrywamy patelnie z cebulą, dodajemy mieloną kolendrę i smażymy kilka sekund. Dolewamy wodę tamarynową i pomidory.

5. Gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Po czym wrzucamy do sosu krewetki aby się podgrzały. Gotowe danie podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Krewetki w Sosie Tamaryndowym z Chilli

Krewetki w Sosie Tamaryndowym i ChiliPrzepis z bloga: Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #1 Guest 2014-01-07 02:37
z pasta krewetkowa lepsze! terasi udang
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;