logo

Kuchnia Indonezyjska

Kuchnia indonezyjska

Coraz więcej z nas potrzebuje innych bodźców smakowych niż te, które dostarczają nam tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Co więc robimy? Poszukujemy inspiracji kulinarnych w egzotycznych kuchniach świata. Odtworzenie oryginalnych potraw tych kuchni nie jest łatwe, próbujemy więc tworzyć namiastki smakołyków charakterystycznych dla różnych krajów. W tym celu sięgamy po przepisy dostępne w literaturze i w internecie. Jedną z kuchni, która inspiruje i motywuje do eksperymentowania coraz więcej osób jest indonezja kuchnia.

Kuchnia Indonezyjska1


Charakterystyka kuchni indonezyjskiej.

Menu każdej kuchni składa się z podstawowych dań i dodatków. W kuchni polskiej tradycyjnymi daniami są chleby jedzone rano i ziemniaki jadane w południe. Egzotyczna indonezja kuchnia proponuje tu soję, makaron i ryż. Kuchnia każdego regionu, to charakterystyczne smaki wydobywane z potraw dzięki zastosowanym przyprawom. W kuchni indonezyjskiej dominują przyprawy orientalne. Dania przygotowywane w Indonezji są przede wszystkim bardzo soczyste. Ponadto charakteryzują je wonie wydobywające się z dodawanych do nich ziół. Aromatyczność, to ogólna cecha kuchni wschodniej. Podobnie ma się sprawa z wyrazistością smaku. W większości dań i przystawek kuchni indonezyjskiej spotkamy ryż. Jest on łączony na wiele sposobów z warzywami, mięsem i owocami morza. Kombinacji tych składników jest bardzo dużo i wszystkie dają oryginalne i smakowite potrawy. Wiele potraw wytwarza się tu z soji. W Indonezji można skosztować wiele makaronów sojowych oraz wytwarzanych z niej słonych serów.

Orientalny Sklep

 

Kuchnia Indonezyjska2
Smażenie w kuchni indonezyjskiej.


Kuchnia indonezyjska, to wiele potraw przygotowywanych ze składników smażonych w głębokim tłuszczu. Stara i nowa indonezja kuchnia posiłkuje się tu głębokimi patelniami w kształcie misek. Patelnie takie zwane wokami można coraz częściej spotkać w polskich kuchniach. Obsmażanie mięs i warzyw w oku trwa bardzo krótko. Składniki poddawane takiej obróbce zyskują chrupkość i pozostają miękkie w środku. Nie tracą też soczystości. Smażenie w woku nie pozbawia ich witamin i składników mineralnych.  

Kuchnia Indonezyjska3
Przyprawy kuchni indonezyjskiej.


Charakterystyczny i orzeźwiający smak wielu potraw indonezja kuchnia zyskuje się dzięki dodawanym do nich przyprawom. Najbardziej znaną z nich jest trawa cytrynowa. Dodaje się ją do potraw suszoną lub wygotowuje świeżą. Podobną funkcję pełnią liście limonki. W potrawach kuchni indonezyjskiej nie trudno wyczuć takie przyprawy jak kardamon, kolendra i cynamon. Charakterystyczną przyprawą tej kuchni jest galangal. Można powiedzieć, że smakiem przypomina ona mieszankę imbiru, pieprzu i cytryny. Przyprawa ta nadaje wyrazisty smak potrawom tej kuchni. Dodaje się ją także do napojów, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Kuchnia indonezyjska, to także potrawy z mleczkiem kokosowym. Do nich dodaje się wspomniany wyżej cynamon i kardamon. Mistrzostwo gotowania polega na umiejętnym dobieraniu tych przypraw do warzyw i mięs, a także łączeniu ich ze sobą. Do eksperymentowania z kuchnią indonezyjską nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Potrawy tej kuchni są smaczne, zdrowe i proste.

Produkty potrzebne do przygotowania indonezyjskich potraw można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Kuchnia Indonezyjska4

Komentarze   

 
0 #2 Mikolaj Tomasy 2015-12-04 08:03
Lubię, lubię, lubię. Kuchnia indonezyjska zawsze mnie fascynowała. Jest naprawdę pyszna :-) :-) :lol:
 
 
0 #1 Karolina 2015-11-29 16:39
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;