SKŁADNIKI :
700g piersi z kurczaka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosy sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki chilli
6 łyżek masła orzechowego
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka koncetratu pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi kurczaka przecinamy na pół, kroimy w paski o szerokości 1 cm.
2. Łączymy w miseczce wszystkie składniki marynaty. Po czym obtaczamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Następnie podgrzewamy mleczko kokosowe, mieszamy w nim pastę curry i przecier pomidorowy, masło orzechowe i posiekane orzeszki ziemne. Podgrzewamy aż całość zgęstnieje.
4. Na zwilżone wcześniej patyczki nadziewamy paski mięsa (jeżeli smażymy nad ogniem). Smażymy na grillu około 5 minut, co jakiś czas zwilżając marynatą. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Satay z Grilla
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.