Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Kurczak Satay z Grilla

SKŁADNIKI :

700g piersi z kurczaka

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka czerwonej pasty curry

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki oliwy

2 łyżki sosy sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki chilli

6 łyżek masła orzechowego

1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu

2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka koncetratu pomidorowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Piersi kurczaka przecinamy na pół, kroimy w paski o szerokości 1 cm.


2. Łączymy w miseczce wszystkie składniki marynaty. Po czym obtaczamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. Następnie podgrzewamy mleczko kokosowe, mieszamy w nim pastę curry i przecier pomidorowy, masło orzechowe i posiekane orzeszki ziemne. Podgrzewamy aż całość zgęstnieje.

4. Na zwilżone wcześniej patyczki nadziewamy paski mięsa (jeżeli smażymy nad ogniem). Smażymy na grillu około 5 minut, co jakiś czas zwilżając marynatą. Gotowe! Smacznego :)

Przepis Video :



Kurczak Satay z Grilla

Kurczak Satay z Grilla

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;