Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Kurczak z Pekalongan

SKŁADNIKI:

1 kurczak ok. 1,15 kg (0,5 kg podudzi)

2 łyżki oleju

duża cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

czerwone chilli, posiekane

kawałek wielkości ziarna groszku terasi (indonezyjska pasta krewetkowa)

łyżeczka mielonego galangalu

3 łyżki pasty z tamaryndowca

sól do smaku

1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Całego kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wody do zakrycia. Gotujemy do otrzymania miękkości. Wywar zatrzymujemy a z kurczaka usuwamy kości, skóry. Po czym kroimy na kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy w nim cebulę, czosnek, chili i galangal.

3. Następnie dodajemy kurczaka, terasi i sól. Smażymy kurczaka ciągle mieszając do chwili, gdy będzie suchszy.

4. Dodajemy pastę z tamaryndowca, mleko kokosowe. Gotujemy do momentu, aż cały płyn wchłonie się do kurczaka. Gotowe danie podajemy z ryżem. Gotowe! Smacznego :)

Kurczak z Pekalongan

Kurczak z Pekalongan
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;