Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Nasi Goreng

SKŁADNIKI:

2-3 jajka w zależności ile porcji przygotowujemy

1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w cienkie i małe paski

1/2 papryki żółtej lub zielonej, pokrojonej w cienkie i małe paski

łyżeczka sambal oelek, (lub pasta chili)

sól i czarny pieprz do smaku

1 cebula, posiekana

2 łyżki masła

3-4 ząbki czosnku, posiekane

2 piersi z kurczaka drobno pokrojone

4 łyżki oleju roślinnego

3-4 łyżki słodkiego sosu sojowego

papryka ostra do posypania

150g kapusty pekińskiej poszatkowanej

1 szklanka ryżu basmati

Do potrawy możemy również dodać: fasolkę szparagową, różnego rodzaju papryki kolorowe, marchewkę oraz wiele innych ciekawych warzyw. Każdy może przyrządzić w ten sposób swój indywidualny nasi goreng według upodobań. A jeżeli ktoś lubi ostre potrawy może dodać więcej sosu sambal oelek.

Orientalny Sklep

Nasi Goreng Składniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki olej roślinnego, na który następnie dodajemy 2 łyżki masła aby sie rozpuściło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku oraz 1 poszatkowaną cebulę. Warzywa smażymy przez chwilę aby czosnek się nie przypalił. 

2. Po chwili smażenia do warzyw dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka i smażymy mieszając do momentu kiedy mięso się usmaży (nie musi być zarumienione, wystarczy że jest ścięte). Do przysmażonego mięsa wbijamy 1 jajko i całość dalej smażymy mieszając, aby jajko się dobrze rozprowadziło po warzywach i mięsie.

3. Po rozprowadzeniu i przesmażeniu jajka na patelni, dodajemy do niej wcześniej ugotowany i wystudzony ryż basmati. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 3-4 łyżki słodkiego sosu sojowego, sól, pieprz, łyżeczkę sambal oelek, wszystkiego do smaku, tak aby po wymieszaniu z ryżem i warzywami smak nam odpowiadał. Do tak przyprawionego ryżu dodajemy pozostałe warzywa, czyli paprykę, oraz kapustę pekińską. Całość dokłądnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut, tak aby ryż się porządnie podgrzał, a pozostałe skłądniki doszły.

4. W osobnej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy jajko dla każdej porcji smażonego ryżu.  Podgrzany i doprawiony do smaku ryż przekładamy na talerz, na nim układamy smażone jajko oraz całość posypujemy ostrą papryką. Gotowe :)

Nasi Goreng

Nasi Goreng

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;