Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Pikantny Tempeh (Sambal Goreng Tempe)

SKŁADNIKI:

200-220g tempehu naturalnego, pokrojonego na większe kawałki


1 łyżka do smażenia tempehu


1 cebula, pokrojona w plasterki


1 łyżeczka brązowego cukru

2-3 łyżki pasty z tamaryndowca

4 ząbki czosnku, posiekane

1 duże czerwone chilli, posiekane

1 łyżeczka galangala, posiekanego

50g (1/2 szklanki) suszonych krewetek, namoczonych w wodzie przez 30 min

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Smażymy tempeh na głębokim oleju. Po czym odsączamy na papierowym ręczniku.

2. Na innej patelni smażymy na 1 łyżce oleju : cebulę, czosnek i chili. Następnie dodajemy galangal, cukier i pastę z tamaryndowca.

3. Mieszamy zawartość patelni z tempehem i namoczonymi krewetkami. Smażymy około 3-4 minut. Doprawiamy solą do smaku. Gotowe! Smacznego :)

 Pikantny Tempeh (Sambal Goreng Tempe)

Pikantny Tempeh (Sambal Goreng Tempe)
Przepis ze strony
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;