Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Czy Wiesz, Że Kuchnia Indonezyjska
to obok kuchni tajskiej jedna z najostrzejszych kuchni całego świata. Przepisy kuchni indonezyjskiej opierają się głównie na ostrych papryczkach chilli, mleczku kokosowym i słodkim sosie sojowym. Sambal, czyli ostry sos z chilli to coś, bez czego indonezyjskie dania nie mogą się obejść. Niemal każda potrawa jest szczodrze polana tym sosem, obojętnie czy będzie to sałatka, ryby albo kurczak. Oczywiście, jak na kraj azjatycki przystało, podstawą każdej potrawy jest ryż. Mieszkańcy Indonezji rzadko jadają we własnych domach - ulice są pełne wózków z jedzeniem oraz małych lokalnych barów, tzw. warungów gdzie można bardzo tanio zjeść. Zaletą takiego rozwiązania jest niewątpliwie przyrządzanie jedzenia tuż przed jego podaniem, a wszystko odbywa się na naszych oczach, zatem mamy pewność co do użytyh produktów. Ciekawostką jest, że indonezyjskie potrawy jada się za pomocą sztućców lub rękoma, a nie tak jak w większość innych państw azjatyckich drewnianymi pałeczkami. Co dziwne, zamiast noża używa się tam łyżki. Będąc w Indonezji należy unikać jedzenia lewą ręką, gdyż w tamtejszej kulturze lewa ręka uważana jest za “nieczystą”.

Orientalny Sklep

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;