SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka soli
6 łyżek oleju
łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki pasty z tamaryndu
SKŁADNIKI SOSU Z ORZECHÓW:
cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
łyżka oleju arachidowego
szklanka prażonych orzechów ziemnych
źdźbło trawy cytrynowej, posiekane
kawałek galangalu, obrany, posiekany
łyżka pasty krewetkowej
łyżeczka brązowego cukru
czerwone chilli, posiekane
łyżka sosu sojowego
2 łyżki pasty z tamaryndowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokrojone mięso kurczaka nabijamy na patyczki po 4-5 kawałków.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę i puree z tamaryndowca. Chwilę podgrzewamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Przygotowanie sosu. Na oleju podsmażamy cebulę oraz czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę. Przekładamy do blendera, dodajemy resztę składników i mieszamy wlewając gorącą wodę, aby otrzymać gęsty sos.
4. Szaszłyki smarujemy aromatycznym sosem przy użyciu pędzelka do ciasta. Grillujemy do czasu, aż będą gotowe. Smacznego!
Satay Ayam Kuning z Sosem z Orzeszków Ziemnych
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne