Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Satay Ayam Kuning z Sosem z Orzeszków Ziemnych

SKŁADNIKI:

2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa


1/2 łyżeczki mielonego kuminu

łyżeczka soli

6 łyżek oleju

łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki pasty z tamaryndu

SKŁADNIKI SOSU Z ORZECHÓW:

cebula, posiekana


2 ząbki czosnku, posiekane

łyżka oleju arachidowego

szklanka prażonych orzechów ziemnych

źdźbło trawy cytrynowej, posiekane

kawałek galangalu, obrany, posiekany

łyżka pasty krewetkowej

łyżeczka brązowego cukru

czerwone chilli, posiekane

łyżka sosu sojowego

2 łyżki pasty z tamaryndowca

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pokrojone mięso kurczaka nabijamy na patyczki po 4-5 kawałków.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę i puree z tamaryndowca. Chwilę podgrzewamy i odstawiamy do ostudzenia.

3. Przygotowanie sosu. Na oleju podsmażamy cebulę oraz czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę. Przekładamy do blendera, dodajemy resztę składników i mieszamy wlewając gorącą wodę, aby otrzymać gęsty sos.

4. Szaszłyki smarujemy aromatycznym sosem przy użyciu pędzelka do ciasta. Grillujemy do czasu, aż będą gotowe. Smacznego!

Satay Ayam Kuning z Sosem z Orzeszków Ziemnych

Satay Ayam Kuning z Sosem z Orzeszków Ziemnych
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl