SKŁADNIKI:
4 piersi z kurczaka (720-750g), pokrojone na kawałki
mała cebula, posiekana
ząbek czosnku, posiekany
2 orzechy kemiri, starte lub 10 orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej
pasta krewetkowa (terasi) wielkości ziarnka groszku, rozrobiona w 2 łyżkach wody
łyżeczka brązowego cukru
3 łyżki oleju
łyżeczka mielonej kolendry
patyczki do szaszłyków (jeżeli drewniane to uprzednio namoczone)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W rondelku podgrzewamy olej i wrzucamy do niego wszystkie składniki poza kurczakiem. Dokładnie mieszamy.
2. Gdy składniki będą gorące dodajemy kawałki kurczaka. Obtaczamy w marynacie i odkładamy na godzinę.
3. Po marynowaniu kurczaka nabijamy na szpadki i grillujemy nad ogniem.
Satay Madura z Kurczaka
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne