SKŁADNIKI:
1 kurczak, ok. 1,5 kg, podzielony na części
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego galangalu
sól
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku, posiekane
2 orzechy kemiri (tung molukański) starte
1 cm kawałek trawy cytrynowej, posiekany
500ml mleka kokosowego
1 łyżka pasty tamaryndowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kurczaka nacieramy solą, galangalem i kolendrą.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim kurczaka.
3. Wsypujemy kurkumę i smażymy kolejne 2 minuty. Po czym dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy około minuty.
4. Dodajemy trawę cytrynową i kemiri, smażymy chwilę. Następnie wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę tamaryndową.
5. Gotujemy jeszcze od 30 do 45 minut. Gotowe! Smacznego :)
Żółty Kurczak
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.