Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indonezyjskiej

Żółty Kurczak

SKŁADNIKI:

1 kurczak, ok. 1,5 kg, podzielony na części

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego galangalu

sól

3 łyżki oleju


1 1/2 łyżeczki kurkumy

2 ząbki czosnku, posiekane

2 orzechy kemiri (tung molukański) starte

1 cm kawałek trawy cytrynowej, posiekany

500ml mleka kokosowego

1 łyżka pasty tamaryndowej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Mięso kurczaka nacieramy solą, galangalem i kolendrą.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim kurczaka.

3. Wsypujemy kurkumę i smażymy kolejne 2 minuty. Po czym dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy około minuty.

4. Dodajemy trawę cytrynową i kemiri, smażymy chwilę. Następnie wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę tamaryndową.

5. Gotujemy jeszcze od 30 do 45 minut. Gotowe! Smacznego :)

 
Żółty Kurczak

Żółty Kurczak
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #1 qucyp 2017-07-06 08:53
8) Zarąbiste danie ,bardzo lubię,kurczaka w każdej postaci.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl