SKŁADNIKI :
100 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżka cukru brzozowego
300 g maki przennej (typ 650) przesianej
1 łyżka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju ryżowego
3 łyżki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Ciepła wodę łączymy z rozdrobnionymi drożdżami oraz cukrem. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników.
2. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę curry, sól, mleko, wodę oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będziecie odchodziło od miski.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 h do momentu wyrośnięcia.
4. Tak wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków. Następnie cienko rozwałkujemy i układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy około 2 min z każdej strony. Smacznego :)
Chlebki Naan Curry