Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Ciecierzyca w Sosie Curry

SKŁADNIKI :

800 g ciecierzycy z puszki (zalewę zostawiamy)

100 ml gorącej wody

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

2 cm imbiru

2 łyżki oleju ryżowego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka pulpy tamaryndu

1 łyżeczka ziaren kminu

1 łyżeczka papryczki chilli bez nasion

1 duży pomidor

1 łyżeczka pasty red curry lub więcej

1 łyżeczka garam masala

szczypta cukru brzozowego

szczypta soli himalajskiej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Ziarna kminu prażymy na patelni do momentu aż nasionka będą strzelały.

2. Tamarynd rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Odstawiamy na 15 min do momentu rozpuszczenia co jakiś czas mieszając. Następnie sos przecieramy.

3. Na patelni wok rozgrzewamy olej ryżowy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz szczyptę cukru. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu aż cebula będzie lekko brązowa ale nie spalona.

4. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smażymy i mieszamy około 2 min.

5. Później wrzucamy kurkumę, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Całość smażymy około 5 min co jakiś czas mieszając.

6. Dodaj przetarty sos z tamaryndowca, zalewę z ciecierzycy oraz pastę red curry. Całość gotuj około 15 min.

7. Następnie dodaj garam masala, ciecierzycę oraz uprażone ziarna kminu. Gotuj kolejne 10 min. Całość dopraw solą himalajską.

8. Podawaj z ryżem jaśminowym. Smacznego :)

Ciecierzyca w Sosie Curry

Ciecierzyca w Sosie Curry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;