Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Curry Pieczarkowe

Rewelacyjna potrawa curry na sposób wegetariański. W większości przypadków głównym składnikiem jest kurczak lub inne mięso, w tym wypadku są to pieczarki. W połączeniu z sosem curry tworzą bardzo smaczną kompozycję.

SKŁADNIKI :

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

4 strączki kardamonu

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki garam masala

1 zielone chilli, drobno posiekane

2 ząbki czosnku, posiekane

2 1/2 cm starty kawałek imbiru

1 cebula, posiekana

400g pokrojonych pomidorów z puszki

6 kubków pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

sól

kolendra do ozdoby


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W naczyniu o grubym dnie podsmażamy pieprz, kmin, kardamon oraz kurkumę przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.

2. Po chwili wrzucamy cebulę i podsmażamy około 5-7 minut do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy mielony kmin, garam masalę oraz kolendrę, smażymy 2 minuty.

3. Do całości dodajemy chili, imbir oraz czosnek i smażymy około 2 minuty, ciągle mieszając.

4. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą.

5. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Dorzucamy pieczarki i gotujemy kolejne 10 minut.

Warto przykryć garnek, gdyż pieczarek jest mniej niż sosu, w tym wypadku szybciej zmiękną i łatwiej wymieszają się z sosem. Całość posypujemy kolendrą i możemy podawać.

Curry Pieczarkowe

Curry Pieczarkowe
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;