Rewelacyjna potrawa curry na sposób wegetariański. W większości przypadków głównym składnikiem jest kurczak lub inne mięso, w tym wypadku są to pieczarki. W połączeniu z sosem curry tworzą bardzo smaczną kompozycję.
SKŁADNIKI :
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
4 strączki kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki garam masala
1 zielone chilli, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
2 1/2 cm starty kawałek imbiru
1 cebula, posiekana
400g pokrojonych pomidorów z puszki
6 kubków pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
sól
kolendra do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W naczyniu o grubym dnie podsmażamy pieprz, kmin, kardamon oraz kurkumę przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.
2. Po chwili wrzucamy cebulę i podsmażamy około 5-7 minut do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy mielony kmin, garam masalę oraz kolendrę, smażymy 2 minuty.
3. Do całości dodajemy chili, imbir oraz czosnek i smażymy około 2 minuty, ciągle mieszając.
4. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą.
5. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Dorzucamy pieczarki i gotujemy kolejne 10 minut.
Warto przykryć garnek, gdyż pieczarek jest mniej niż sosu, w tym wypadku szybciej zmiękną i łatwiej wymieszają się z sosem. Całość posypujemy kolendrą i możemy podawać.
Curry Pieczarkowe
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne