Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Curry z Białej Rzodkwi i Dyni

SKŁADNIKI:

2 -3 łyżki ghee (klarowanego masła) lub oleju,

pół łyżeczki nasion kozieradki,

pół szklanki groszku,

2 łyżeczki kolendry,

pół łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango) lub 2 łyżki soku z cytryny,

łyżeczka nasion kuminu,

łyżeczka nasion czarnej gorczycy,

łyżeczka mielonego kuminu,

łyżeczka soli,

łyżeczka kurkumy,

pół łyżeczki chilli,

8 liści curry,

łyżeczka imbiru, posiekanego,

szczypta asafetydy,

350g białej rzodkwi, pokrojonej w plasterki,

700g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu), pokrojonej w kostkę,

3 łyżki kolendry, posiekanej.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Rozgrzewamy w garnku masło ghee, po czym wrzucamy nasiona kuminu, gorczycy i kozieradki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż nasiona gorczycy przestaną „strzelać”.

2. Następnie dodajemy liście curry oraz imbir. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy asafetydę, kurkumę, mieloną kolendrę i zmielony kumin.

3. Dodajemy dynię i rzodkiew. Mieszamy dokładnie, otaczając przyprawami, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy około 20 minut.

4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek i amchoor. Doprawiamy do smaku solą. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego :)

Curry z Białej Rzodkwi i Dyni

Curry z Białej Rzodkwi i Dyni
Przepis ze strony : Podróże kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;