SKŁADNIKI :
6-7 dużych surowych krewetek
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku, przetartego na tarce
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
łyżeczka mielonego galangalu
3-4 drobno pokrojone pomidory pelati
1 łyżka czerwonej pasty curry
mleko kokosowe
sok z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
liście kolendry
oliwa z oliwek
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Krewetki obieramy z pancerzy pozostawiając głowę i ogonek. Na grzbiecie krewetki robimy nacięcie i pozbywamy jej jelita. Oczyszczone krewetki przyprawiamy niewielką ilością soli.
2. Papryczkę chili kroimy w plasterki, po czym wrzucamy na patelnię, na której znajduje się już oliwa z oliwek. Do smażonych papryczek chili dodajemy przetarte na tarce 2 ząbki czosnku, łyżeczkę skórki z cytryny, a po chwili dodajemy 1 łyżkę czerwonej pasty curry. Całość dokładnie mieszamy. Po minucie smażenia dodajemy rozdrobnione pomidory pelati. Całość dusimy 3-4 minuty.
3. Po upływie tego czasu do patelni dodajemy odrobinę soli do smaku, łyżeczkę zmielonej trawy cytrynowej oraz łyżeczkę zmielonego galangalu, wszystko mieszamy aby smaki się połączyły, po czym całość zalewamy mlekiem kokosowym. Ilość mleka kokosowego zależy od tego jak bardzo ostre curry chce się uzyskać. Wlewając 400 ml możemy uzyskać trochę łagodniejsze, natomiast wlewając szklankę potrawa będzie bardziej ostra.
4. Po wymieszaniu się wszystkich smaków, do sosu dodajemy krewetki i po upływie 2 minut obracamy je na drugą stronę. Po upływie kolejnych 2 minut krewetki skrapiamy sokiem z cytryny i możemy podawać na talerzu posypane liśćmi kolendry. Smacznego :)
Przepis Video:
Curry z Krewetkami