Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Curry Z Pomidorów I Bakłażana

Fajny i dość prosty do przygotowania przepis na curry z dodatkiem pomidorów i bakłażana. Przed obróbką cieplną bakłażan został posolony, aby pozbyć się goryczy, a także aby nie chłonął tak dużej ilości tłuszczu. Idealna kompozycja dobranych warzyw w typowo indyjskiej potrawie jaką jest curry. Curry z pomidorów i bakłażana zostało ostatecznie podane wraz z Raitą.

SKŁADNIKI :

2 duże pomidory, pokrojone w większą kostkę

1 łyżeczka czarnej gorczycy

1 cebula, drobno pokrojona

2 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1/2 szklanki liści kolendry, posiekanych

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól

2 duże bakłażany pokrojone w kostkę

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Pokrojonego bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na około 30 minut, po których płuczemy wodą i suszymy.

2. Na patelni wok podgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy cebulę, aż do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli, drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy i przyprawiamy 2 łyżkami mielonego kminu rzymskiego, mieloną kolendrą, gorczycą, kurkumą i ostrą papryką. Całość podsmażamy niecałą minutę aż przyprawy uwolnią aromat.

3. Do przysmażonej cebuli i czosnku z przyprawami dodajemy pokrojone pomidory wraz z bakłażanami. Całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły dodawane warzywa. Patelnie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Na zakończenie Curry z pomidorów i bakłażana posypujemy liśćmi kolendry, oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Indyjska potrawa gotowa. Smacznego :)

Curry Z Pomidorów I Bakłażana

Curry Z Pomidorów I Bakłażana
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;