SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka,
PASTA CURRY:
2 łyżeczki nasion kolendry,
łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
pół łyżeczki pieprzu,
łyżeczka ostrej mielonej chili,
3 posiekane papryczki chili,
3 ząbki czosnku,
łodyga trawy cytrynowej,
łyżka startego imbiru,
3-4 łyżki oliwy,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na suchej, rozgrzanej patelni, prażymy kmin rzymski, kolendrę i pieprz. Następnie przekładamy do moździerza i dokładnie rozdrabniamy.
2. Do miksera wkładamy wszystkie składniki pasty curry. Miksujemy pod powstania jednolitej masy.
3. Udka kurczaka lekko nacinamy, po czym smarujemy pastą z obu stron. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
4. Pieczemy na grillu około 40-50 minut, często obracając. Smacznego! :)
Przepis Video :
Grilowany Kurczak Curry