SKŁADNIKI:
600g filetów z ryby morskiej,
400ml mleka kokosowego,
2 małe zielone chilli, drobno posiekane,
łyżka oleju,
6 liści curry,
duża cebula, pokrojona w plasterki,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka mielonej kolendry,
łyżeczka mielonego kuminu,
4 goździki,
łyżka posiekanej kolendry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut.
2. Dodajemy czosnek, chilli, smażymy 2-3 minuty. Po czym wrzucamy kurkumę, kumin, kolendrę i kurkumę. Smażymy ponownie 2-3 minuty.
3. Wlewamy mleko kokosowe, przyprawiamy o liście curry i sól. Zagotowujemy po czym gotujemy 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Rybę kroimy na 2 – 3 kawałki i dodajemy do przygotowanego sosu. Całość zagotowujemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez 5 minut albo do chwili, kiedy ryba będzie gotowa.
5. Do gotowego dania dodajemy posiekaną kolendrę. Podajemy np. z wytrawnymi bułeczkami indli. Smacznego! :)
Indyjskie Curry Rybne Molee
Przepis od PodróżeKulinarne