SKŁADNIKI :
olej palmowy lub sezamowy (potrawie dodaje aromatu),
łyżeczka czarnej gorczycy,
3 pomidory, posiekane na grubsze kawałki,
pół łyżki mielonego kuminu,
pół łyżeczki kurkumy,
łyżka pasty z kolendry,
2 łyżki pasty z czosnku, bazylii i chilli,
łyżka pasty z imbiru,
kilogram kalafiora, rozdzielonego na różyczki,
odrobina świeżej i posiekanej kolendry.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na patelni wok rozgrzewamy olej, w momencie dymienia, wrzucamy nasiona goryczy. Smażymy aż zaczną pękać.
2. Dodajemy pomidory, pastę z kolendry, kumin, kurkumę, pastę z czosnkiem, bazylią i chilli a także pastę z imbiru. Smażymy około 2 minut, aż pomidory zmiękną.
3. Następnie dodajemy kalafior, posiekaną kolendrę. Wlewamy około 200 ml wody, gotujemy pod przykryciem 4 minuty, po czym odkrywamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe! Można podawać z ryżem czerwonym. Smacznego! :)
Kalafior z Kolendrą i Pomidorami
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.