SKŁADNIKI:
3 łyżki ciecierzycy w połówkach,
3 kawałki imbiru po 1,5 cm każdy,
1 łyżeczka garam masala,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
7-8 ząbków czosnku,
sól do smaku,
3/4 szklanki urad dalu w całości,
3 łyżki czerwonej fasoli,
1/4 szklanki śmietany,
2 łyżeczki chilli,
2 łyżki ghee,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 średnia cebula, posiekana,
3 suszone, czerwone chilli, połamane przełamane na pół,
1 szklanka przecieru z pomidorów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Strączki zalewamy 4 szklankami wody i namaczamy na ok. 8 godzin.
2. Kawałki imbiru kroimy na cienkie paseczki. Po 8 godzinach odlewamy wodę. Zalewamy 3 szklankami świeżej wody, dodajemy imbir, sól i chilli w proszku. Gotujemy do miękkości.
3. Na patelni rozgrzewamy ghee i masło. Dodajemy nasiona kuminu i cebulę. Następnie smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodajemy kawałki chilli, posiekany czosnek i pozostały imbir. Połączone składniki smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy.
5. Do gotowanych strączków dodajemy garam masalę i zawartość patelni z przecierem pomidorowym.
6. Warzywa strączkowe podduszamy delikatnie łyżką. Dodajemy szklankę wody i gotujemy przez chwilę. Podajemy ze śmietaną. Smacznego :)
Kali Dal
Przepis od PodróżeKulinarne
Komentarze
Trzeba dokładnie napisać co zalewamy na 8 godz.
fasolę czerwoną...ciec ierzycę....???? ?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.