Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kali Dal

SKŁADNIKI:

3 łyżki ciecierzycy w połówkach,

3 kawałki imbiru po 1,5 cm każdy,

1 łyżeczka garam masala,

2 łyżki kolendry, posiekanej,

7-8 ząbków czosnku,

sól do smaku,

3/4 szklanki urad dalu w całości,

3 łyżki czerwonej fasoli,

1/4 szklanki śmietany,

2 łyżeczki chilli,

2 łyżki ghee,

3 łyżki masła,

1 łyżeczka nasion kuminu,

1 średnia cebula, posiekana,

3 suszone, czerwone chilli, połamane przełamane na pół,

1 szklanka przecieru z pomidorów.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Strączki zalewamy 4 szklankami wody i namaczamy na ok. 8 godzin.

2. Kawałki imbiru kroimy na cienkie paseczki. Po 8 godzinach odlewamy wodę. Zalewamy 3 szklankami świeżej wody, dodajemy imbir, sól i chilli w proszku. Gotujemy do miękkości.

3. Na patelni rozgrzewamy ghee i masło. Dodajemy nasiona kuminu i cebulę. Następnie smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie.

4. Dodajemy kawałki chilli, posiekany czosnek i pozostały imbir. Połączone składniki smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy.

5. Do gotowanych strączków dodajemy garam masalę i zawartość patelni z przecierem pomidorowym.

6. Warzywa strączkowe podduszamy delikatnie łyżką. Dodajemy szklankę wody i gotujemy przez chwilę. Podajemy ze śmietaną. Smacznego :)

Kali Dal

Kali Dal
Przepis od PodróżeKulinarne

Komentarze   

 
0 #1 Maria 2018-01-19 23:07
Jakie strączki?????????
Trzeba dokładnie napisać co zalewamy na 8 godz.
fasolę czerwoną...ciec ierzycę....???? ?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;