Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kofty z Ryżu i Bakłażana w Sosie Soczewicowym

SKŁADNIKI KOFTY:

350g bakłażana, drobno pokrojonego,


1 czerwona cebula, drobno posiekana,

2 ząbki czosnku, posiekane,

100g długoziarnistego ryżu,

100g mieszanych orzechów (nerkowce, makadamia i migdały) zmielonych,

50g mąki ryżowej (zmielonego ryżu),

25g mąki z ciecierzycy,

3 łyżki oleju,

1 łyżeczka mielonej kolendry,

1 łyżeczka mielonego kuminu,

1/2 łyżeczki sproszkowanego mango (amchoor),

pieprz,

sól do smaku,


dodatkowy olej.

SKŁADNIKI SOS:

100g marchewki, startej,

75g czerwonej soczewicy,


100g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych (1/2 puszki),

1 małe czerwone chilli posiekane,

1 łyżka oleju,

1 czubata łyżeczka nasion kuminu,

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,

1 cebula, drobno posiekana,


1 ząbek czosnku, posiekany,

sól i pieprz,

300ml wywaru warzywnego,

1/2 łyżeczki papryki,


1/2 łyżeczki kurkumy,


posiekana kolendra.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

2.
Rozgrzewamy na patelni olej. Następnie podsmażamy na nim bakłażana i cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy kolendrę, amachoor, cynamon i kumin. Smażymy około 30 sekund.

3.
Zawartość patelni mieszamy z ugotowanym ryżem oraz orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 60 minut do schłodzenia.

4.
Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę i marchewkę, do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy czosnek, kumin, chili, nasiona gorczycy, paprykę i kurkumę. Smażymy około 30 sekund. Po czym wrzucamy osączoną soczewicę, wywar warzywny i pomidory. Gotujemy składniki około 30 minut, czasem mieszając.


5. Kofty. Kiedy sos się gotuje, nabieramy łyżką mieszankę ryżu i bakłażanu, po czym w dłoniach formujemy kulki. Przesmarowujemy delikatnie olejem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku (180°C).

6.
Gdy kofty się upieczą polewamy sosem soczewicowo-marchewkowym. Dekorujemy kolendrą. Gotowe! Smacznego :)


Kofty z Ryżu i Bakłażana w Sosie Soczewicowym

Kofty z ryżu i bakłażana w sosie soczewicowo-marchewkowym

Przepis pochodzi z bloga

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;