SKŁADNIKI :
pół szklanki wody,
70g kokosowego kremu (lub pół szklanki śmietanki kokosowej),
pół łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
łyżeczka brązowego cukru,
duży ogórek, pokrojony na kawałki,
pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych,
4 łyżki oleju,
2 suszone czerwone chilli,
łyżeczka nasion kuminu,
łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
4-6 liści curry,
4 ząbki czosnku, zmiażdżone,
orzechy ziemne do udekorowania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zagotowujemy wodę w garnku, wlewamy pastę kokosową, dodajemy kurkumę, sól i cukier. Całość gotujemy do momentu aż wytworzy się gęsty sos.
2. Następnie dodajemy przygotowane kawałki ogórka, papryki oraz posiekane orzechy ziemne. Gotujmy na wolnym ogniu 5 minut.
3. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy całe chilli oraz nasiona czarnej gorczycy. Smażymy pod przykrywką na małym ogniu, aż zaczną ''strzelać''.
4. Zmniejszamy płomień, wrzucamy na patelnię liście curry oraz czosnek i smażymy około 2 minut.
5. Przygotowany tłuszcz polewamy ogórkowo – paprykowe danie. Na talerzu przybieramy orzechami ziemnymi. Smacznego! :)
Kokosowe Ogórki z Papryką i Orzechami
Przepis z bloga kulinarnego