Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kokosowe Ogórki z Papryką i Orzechami

SKŁADNIKI :

pół szklanki wody,

70g kokosowego kremu (lub pół szklanki śmietanki kokosowej),

pół łyżeczki kurkumy,

sól do smaku,

łyżeczka brązowego cukru,

duży ogórek, pokrojony na kawałki,

pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych,

4 łyżki oleju,

2 suszone czerwone chilli,

łyżeczka nasion kuminu,

łyżeczka nasion czarnej gorczycy,

4-6 liści curry,

4 ząbki czosnku, zmiażdżone,

orzechy ziemne do udekorowania.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Zagotowujemy wodę w garnku, wlewamy pastę kokosową, dodajemy kurkumę, sól i cukier. Całość gotujemy do momentu aż wytworzy się gęsty sos.

2.
Następnie dodajemy przygotowane kawałki ogórka, papryki oraz posiekane orzechy ziemne. Gotujmy na wolnym ogniu 5 minut.

3.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy całe chilli oraz nasiona czarnej gorczycy. Smażymy pod przykrywką na małym ogniu, aż zaczną ''strzelać''.

4.
Zmniejszamy płomień, wrzucamy na patelnię liście curry oraz czosnek i smażymy około 2 minut.

5.
Przygotowany tłuszcz polewamy ogórkowo – paprykowe danie. Na talerzu przybieramy orzechami ziemnymi. Smacznego! :)


Kokosowe Ogórki z Papryką i Orzechami

Kokosowe Ogórki z Papryką i Orzechami

Przepis z bloga kulinarnego

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;