Niezwykłe danie na apetyczne curry z krewetkami i jajkiem. Powstały sos jest bardzo aromatyczny a krewetki curry są wzbogacone o dodatek jajka, które idealnie dopełnia smak całej potrawy. Zostały użyte surowe krewetki, dlatego trzeba zwrócić uwagę na czas ich przyrządzania aby nie zrobiły się za suche.
SKŁADNIKI :
2 łyżki posiekanych liści kolendry
200 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
2 łyżeczki mielonego imbiru,
cebula, drobno posiekana
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki czosnku, zmiażdżonego
2 łyżeczki mielonej kolendry
700 g krewetek
sok z 1 limonki
4 jaja ugotowane na twardo
2-3 łyżki wody
1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
125 g posiekanych pomidorów z puszki
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy do miękkości pokrojoną cebulę. Do przysmażonej cebuli dodajemy 2 łyżeczki mielonego imbiru oraz 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku.
2. W miseczce mieszamy: mieloną kolendrę, mielony koper włoski, ostrą paprykę w proszku, pieprz oraz wodę, aż do otrzymania jednolitej pasty. Tak przygotowaną pastę podgrzewamy na patelni przez 4-5 minut, po czym dodajemy do niej połowę posiekanych pomidorów. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy drugą połowę pomidorów i smażymy kolejne 2-3 minuty.
3. Następnie do patelni wlewamy 200 ml mleka kokosowego i podgrzewamy kolejne 6-8 minut od czasu do czasu mieszając. Do całości dodajemy umyte krewetki i mieszamy. W miedzy czasie w jajkach robimy 4 głębsze nacięcia, po czym dodajemy do reszty składników i smażymy kolejne 6-7 minut. Pod koniec smażenia do potrawy wlewamy sok z 1 limonki oraz połowę liści kolendry. Zamieszać i podawać posypane pozostałą kolendrą. Smacznego:)
Krewetki Curry z Jajkiem Z Goa
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne