SKŁADNIKI :
500g krewetek,
pół łyżeczki nasion kopru włoskiego,
łyżka oleju,
2 laski cynamonu,
3 strączki kardamonu,
duża cebula, drobno posiekana,
5 ząbków czosnku, posiekany lub zmiażdżony,
kawałek imbiru - starty,
para liści curry,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka chili w proszku,
półtorej łyżki pasty z tamaryndowca.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Jeżeli krewetki są w pancerzach, należy pozbawić ich pancerza oraz usunąć przewód pokarmowy.
2. Na patelni prażymy nasiona kopru włoskiego, do momentu aż ''puści'' intensywny zapach.
3. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy prażone nasiona kopru włoskiego, cynamon, kardamon, cebulę. Smażymy do momentu aż cebula zrobi się na ''brąz''.
4. Następnie dodajemy czosnek, imbir, liście curry, kurkumę, chilli, krewetki i pastę tamaryndowca. Smażymy do momentu, gdy krewetki nabiorą różowego kolory.
5. Zdejmujemy z ognia i solimy do smaku. Gotowe. Smacznego! :)
Krewetki w Paście Tamaryndowca
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.