Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Krewetki w Paście Tamaryndowca

SKŁADNIKI :

500g krewetek,

pół łyżeczki nasion kopru włoskiego,

łyżka oleju,

2 laski cynamonu,

3 strączki kardamonu,

duża cebula, drobno posiekana,

5 ząbków czosnku, posiekany lub zmiażdżony,

kawałek imbiru - starty,

para liści curry,

łyżeczka kurkumy,

łyżeczka chili w proszku,

półtorej łyżki pasty z tamaryndowca.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Jeżeli krewetki są w pancerzach, należy pozbawić ich pancerza oraz usunąć przewód pokarmowy.

2. Na patelni prażymy nasiona kopru włoskiego, do momentu aż ''puści'' intensywny zapach.

3. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy prażone nasiona kopru włoskiego, cynamon, kardamon, cebulę. Smażymy do momentu aż cebula zrobi się na ''brąz''.

4. Następnie dodajemy czosnek, imbir, liście curry, kurkumę, chilli, krewetki i pastę tamaryndowca. Smażymy do momentu, gdy krewetki nabiorą różowego kolory.

5. Zdejmujemy z ognia i solimy do smaku. Gotowe. Smacznego! :)

Krewetki w Paście Tamaryndowca

Krewetki w Paście Tamaryndowca

Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;