SKŁADNIKI :
4 kolby kukurydzy – krojone na pół,
olej do smażenia,
duża cebula – posiekana,
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki czarnuszki,
pół łyżeczki kuminu,
pół łyżeczki garam masala,
ćwierć łyżeczki chilli,
6-8 liści curry,
pół łyżeczki cukru,
200ml jogurtu naturalnego,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Cebulę, imbir i czosnek miksujemy w jednolitą pastę. Dodajemy przyprawy : kurkumę, czarnuszkę, kumin, garam masala, chilli, cukier i liście curry.
2. W większej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w niej kolby kukurydzy (do momentu aż będzie na ''złoto''). Po czym, kukurydzę odstawiamy.
3. Usuwamy nadmiar oleju, tak aby zostały na patelni 2 łyżki. Następnie smażymy pastę cebulową, do chwili aż wszystkie składniki się połączą.
4. Następnie patelnię wraz z zawartością odstawiamy do wystygnięcia; po chwili, stopniowo wlewamy jogurt do pasty i podgrzewamy ponownie.
5. Dodajemy kukurydzę i obtaczamy w sosie. Smażymy całość około 10 minut. Na koniec skrapiamy sosem z limonki i solimy. Podajemy na gorąco. Smacznego! :)
Kukurydza w Sosie Jogurtowym
Przepis ze strony kulinarnej