Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kukurydza w Sosie Jogurtowym

SKŁADNIKI :

4 kolby kukurydzy – krojone na pół,

olej do smażenia,

duża cebula – posiekana,

pół łyżeczki kurkumy,

pół łyżeczki czarnuszki,

pół łyżeczki kuminu,

pół łyżeczki garam masala,

ćwierć łyżeczki chilli,

6-8 liści curry,

pół łyżeczki cukru,

200ml jogurtu naturalnego,

sól.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Cebulę, imbir i czosnek miksujemy w jednolitą pastę. Dodajemy przyprawy : kurkumę, czarnuszkę, kumin, garam masala, chilli, cukier i liście curry.

2. W większej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w niej kolby kukurydzy (do momentu aż będzie na ''złoto''). Po czym, kukurydzę odstawiamy.

3. Usuwamy nadmiar oleju, tak aby zostały na patelni 2 łyżki. Następnie smażymy pastę cebulową, do chwili aż wszystkie składniki się połączą.

4. Następnie patelnię wraz z zawartością odstawiamy do wystygnięcia; po chwili, stopniowo wlewamy jogurt do pasty i podgrzewamy ponownie.

5. Dodajemy kukurydzę i obtaczamy w sosie. Smażymy całość około 10 minut. Na koniec skrapiamy sosem z limonki i solimy. Podajemy na gorąco. Smacznego! :)

 
Kukurydza w Sosie Jogurtowym

Kukurydza w Sosie Jogurtowym

Przepis ze strony kulinarnej

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;