Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak Indyjski Tikka Masala

SKŁADNIKI:

pierś z kurczaka,

jogurt naturalny,

cebula czerwona,

puszka pomidorów pelatti,

czosnek,

imbir,

2-3 łyżki oliwy,

1/2 łyżki przyprawy curry,

1/2 łyżki przyprawy garam masala,

łyżka papryki słodkiej w proszku,

szczypta pieprzu cayenne,

kolendra,

kmin rzymski,

cukier,

sól, pieprz.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowanie sosu. Do miseczki wkładamy drobno pokrojoną papryczkę chili, starty czosnek oraz imbir. Następnie dodajemy przyprawy: słodka papryka, garam masala, pieprz cayenne, kolendra, kurkuma, kmin, curry, cukier, sól, pieprz – mieszamy. Wlewamy 2-3 łyżki oliwy, ponownie mieszamy.

2. Pierś kurczaka kroimy na kostkę w wymiarach około 2 cm. Następnie panierujemy mięso w przygotowanym sosie. Dokładnie mieszamy mięso z sosem, i wlewamy jogurt, ponownie mieszamy. Odkładamy na około 6 godzin.

3. Po tym czasie odsączamy z kurczaka nadmiar marynaty, nabijamy na patyczki szaszłykowe. Przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej.

4. Przygotowanie sosu do kurczaka. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Po czym wlewamy pomidory pelatti, mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pozostałą ilość marynaty z kurczaka. Następnie przez chwilę smażymy, mieszamy i gotowe. Całość posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Kurczak Indyjski Tikka Masala

Kurczak Indyjski Tikka Masala

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;