Jalfrezi to potrawa z rodziny curry, jednak w tym wypadku kurczaka oraz warzywa smażymy razem z czosnkiem, imbirem, cebulą oraz innymi przyprawami do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Naprawdę rewelacyjna potrawa, sos jest aromatyczny o nietypowym smaku.
SKŁADNIKI:
675 g piersi z kurczaka, na drobne kawałki
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana drobno
1 czerwona papryka, pokrojona
1 zielona papryka, pokrojona
1 łyżeczka nasion kminu
1 ząbek czosnku, posiekany
2,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
400g pomidorów z puszki, pokrojonych
2 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużym garnku podgrzewamy olej na którym smażymy nasiona kminu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie dodajemy cebulę oraz dwa rodzaje papryki, smażymy około 5-6 minut.
2. Po chwili dodajemy czosnek oraz imbir, po czym smażymy jeszcze około 2 minuty.
3. Po 2 minutach dodajemy zmieloną kolendrę, chili, zmielony kmin, garam masalę, kurkumę oraz sól do smaku, całość smażymy chwilę.
4. Dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka oraz posiekaną kolendrę. Całość smażymy około 5 minut.
5. Na koniec dodajemy jeszcze pomidory i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Całość zdobimy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym ryżem.
Kurczak Jalfrezi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne