Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak Jalfrezi

Jalfrezi to potrawa z rodziny curry, jednak w tym wypadku kurczaka oraz warzywa smażymy razem z czosnkiem, imbirem, cebulą oraz innymi przyprawami do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Naprawdę rewelacyjna potrawa, sos jest aromatyczny o nietypowym smaku.

SKŁADNIKI:

675 g piersi z kurczaka, na drobne kawałki

1 łyżka oleju

1 cebula, posiekana drobno

1 czerwona papryka, pokrojona

1 zielona papryka, pokrojona

1 łyżeczka nasion kminu

1 ząbek czosnku, posiekany

2,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekany

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka garam masala

1/4 łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

400g pomidorów z puszki, pokrojonych

2 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej

sól


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. W dużym garnku podgrzewamy olej na którym smażymy nasiona kminu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie dodajemy cebulę oraz dwa rodzaje papryki, smażymy około 5-6 minut.

2. Po chwili dodajemy czosnek oraz imbir, po czym smażymy jeszcze około 2 minuty.

3. Po 2 minutach dodajemy zmieloną kolendrę, chili, zmielony kmin, garam masalę, kurkumę oraz sól do smaku, całość smażymy chwilę.

4. Dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka oraz posiekaną kolendrę. Całość smażymy około 5 minut.

5. Na koniec dodajemy jeszcze pomidory i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Całość zdobimy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym ryżem.

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;