SKŁADNIKI :
2 dorodne piersi z kurczaka,
1-2 papryczki chilli,
mały kubek jogurtu naturalnego,
50g orzechów nerkowca,
15g wiórków kokosowych,
łyżeczka sezamu,
5 ząbków czosnku,
świeży lub marynowany imbir,
szczypta kurkumy,
2 cebule,
kardamon,
kilka goździków,
szczypta kminu,
laska cynamonu,
2 łyżki soku z cytryny,
świeża kolendra.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W pierwszym etapie musimy przygotować marynatę z czosnku, imbiru, kurkumy, papryczki chili, drobnych orzeszków, sezamu i jogurtu.
2. Kurczaka kroimy w kawałki i namaczamy w marynacie. Odstawiamy kurczaka do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Na drugi dzień. Połowę orzechów rozbijamy, pozostałe orzechy prażymy na suchej patelni, po czym w taki sam sposób prażymy wiórki kokosowe.
4. Następnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
5. Wrzucamy na patelnie kurczaka i marynatę, dusząc przez około pół godziny, często mieszając. W moździerzu ścieramy kardamon, goździki i kmin, po czym dodajemy do kurczaka.
6. Dodajemy sok z cytryny, prażone orzechy i wiórki kokosowe oraz laskę cynamonu. Całość mieszamy jeszcze 10 minut.
7. Na koniec gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym.
Kurczak Korma
Przepis z bloga: notaknaoko
Komentarze
Link do wideo: http://www.youtube.com/watch?v=r0MkmnZjisg
Z przepisem powyżej wychodzi po prostu zważona marynata (jako, że jest na jogurcie) a kurczak jest w jej grudkach...
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.