Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak Maślany

SKŁADNIKI:

udka z kurczaka bez kości 0,5 kg,

szalotka 2 szt,

czosnek 4-5 ząbków,

imbir duży kawałek,

papryczka chili 2 szt,

papryczka habanero 1 szt,

masło 0,5 kostki,

jogurt 400 ml,

cytryna,

limonka,

koncentrat pomidorowy łyżka,

pomidory pelatti 1 puszka,

śmietanka 30% dwie łyżki,

kolendra,

tandorri masala,

garam masala,

kurkuma,

mielony kmin,

papryka słodka,

pieprz cayenne,

kardamon,

ugotowany ryż,

sól.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowanie marynaty. Do jogurtu dodajemy starty czosnek oraz imbir, pokrojoną zieloną chili, słodką paprykę, przyprawę tandoori masala, kurkumę, kmin zmielony, troszkę soli, sok z cytryny - dobrze mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odkładamy na całą noc do lodówki.

2. Przygotowanie sosu. Szalotkę drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy duży kawałek masła i przyprawy: tandoori masala, garam masala, kolendrę, kmin, kurkumę, kardamon. Następnie dodajemy starty korzeń imbiru, kilka ząbków czosnku, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy łyżkę pomidorów pelatti i łyżkę koncentratu pomidorowego.

3. Odsączone mięso wkładamy na blasze i umieszczamy w piekarniku na 10 minut w temperaturze 220°C.

4. Sos doprawiamy solą i czerwoną papryczką chili. Gdy z sosu odparuje woda, dolewamy niewielką ilość wody, mieszamy. Następnie blendujemy sos na jednolitą masę. Dodajemy zieloną papryczkę chili, kostkę masła i słodką śmietanę, dokładnie mieszamy.

5. Przypieczone mięso wkładamy do sosu i przyprawiamy odrobiną tandoori masala. Gotujemy pod przykryciem 4 minuty. Podajemy z ryżem. Smacznego :)

 Przepis Video :


Kurczak Maślany

Kurczak Maślany

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;