SKŁADNIKI:
udka z kurczaka bez kości 0,5 kg,
szalotka 2 szt,
czosnek 4-5 ząbków,
imbir duży kawałek,
papryczka chili 2 szt,
papryczka habanero 1 szt,
masło 0,5 kostki,
jogurt 400 ml,
cytryna,
limonka,
koncentrat pomidorowy łyżka,
pomidory pelatti 1 puszka,
śmietanka 30% dwie łyżki,
kolendra,
tandorri masala,
garam masala,
kurkuma,
mielony kmin,
papryka słodka,
pieprz cayenne,
kardamon,
ugotowany ryż,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowanie marynaty. Do jogurtu dodajemy starty czosnek oraz imbir, pokrojoną zieloną chili, słodką paprykę, przyprawę tandoori masala, kurkumę, kmin zmielony, troszkę soli, sok z cytryny - dobrze mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odkładamy na całą noc do lodówki.
2. Przygotowanie sosu. Szalotkę drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy duży kawałek masła i przyprawy: tandoori masala, garam masala, kolendrę, kmin, kurkumę, kardamon. Następnie dodajemy starty korzeń imbiru, kilka ząbków czosnku, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy łyżkę pomidorów pelatti i łyżkę koncentratu pomidorowego.
3. Odsączone mięso wkładamy na blasze i umieszczamy w piekarniku na 10 minut w temperaturze 220°C.
4. Sos doprawiamy solą i czerwoną papryczką chili. Gdy z sosu odparuje woda, dolewamy niewielką ilość wody, mieszamy. Następnie blendujemy sos na jednolitą masę. Dodajemy zieloną papryczkę chili, kostkę masła i słodką śmietanę, dokładnie mieszamy.
5. Przypieczone mięso wkładamy do sosu i przyprawiamy odrobiną tandoori masala. Gotujemy pod przykryciem 4 minuty. Podajemy z ryżem. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Maślany