SKŁADNIKI:
pałki z kurczaka (6 sztuk),
1 suszona papryczka chili,
kawałek imbiru,
1-2 ząbki czosnku,
jogurt naturalny,
łyżeczka przyprawy tandoori masala,
sok z limonki i cytryny,
liście mięty,
płatki chili,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pałką z kurczaka odcinamy końcówki kości, po czym nacinamy dość głęboko mięso. Przekładamy do miski i dodajemy starty imbir oraz czosnek. Posypujemy pokrojoną papryczką chili i przyprawą tandoori masala. Dodajemy płatki chili, sok z cytryny oraz limonki i sól do smaku. Dokładnie mieszamy.
2. Następnie dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 220°C na 25-30 minut. Gdy mocno się przypieką obracamy na drugą stronę.
4. Przygotowanie dipu. Do blenderze mieszamy jogurt naturalny, chili, listki mięty, sok z limonki - miksujemy na gładka masę. Gotowe danie podajemy wraz ze wcześniej przygotowanym sosem oraz dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak Tandoori Masala
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.