Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak Tandoori Masala

SKŁADNIKI:

pałki z kurczaka (6 sztuk),

1 suszona papryczka chili,

kawałek imbiru,

1-2 ząbki czosnku,

jogurt naturalny,

łyżeczka przyprawy tandoori masala,

sok z limonki i cytryny,

liście mięty,

płatki chili,

sól.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Pałką z kurczaka odcinamy końcówki kości, po czym nacinamy dość głęboko mięso. Przekładamy do miski i dodajemy starty imbir oraz czosnek. Posypujemy pokrojoną papryczką chili i przyprawą tandoori masala. Dodajemy płatki chili, sok z cytryny oraz limonki i sól do smaku. Dokładnie mieszamy.

2. Następnie dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 220°C na 25-30 minut. Gdy mocno się przypieką obracamy na drugą stronę.

4. Przygotowanie dipu. Do blenderze mieszamy jogurt naturalny, chili, listki mięty, sok z limonki - miksujemy na gładka masę. Gotowe danie podajemy wraz ze wcześniej przygotowanym sosem oraz dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

Przepis Video :


Kurczak Tandoori Masala

Kurczak Tandoori Masala

Komentarze   

 
0 #1 silver 2015-07-15 18:15
Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie jak pałką można odcinać końcówki kości. Ja zwykle używam do tego noża.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;