Indyjski przepis na sezon grillowy, niezwykle aromatyczny grillowany kurczak tikka. W Indiach to danie przyrządza się w specjalnych indyjskich piecach tandoori. Ma tak niesamowity smak, gdyż wcześniej został specjalnie zamarynowany. Gotowego kurczaka tikka można podawać z ryżem lub chucumer.
SKŁADNIKI :
1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
1/2 łyżki papryki chili w proszku
1 1/2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki przyprawy garam masala
5 cm kawałek imbiru, posiekany
łyżeczka chilli
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki kolendry, posiekanej
sól do smaku
cząstki cytryny do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowujemy marynatę tikka, łączymy ze sobą paprykę w proszku, sok z cytryny, czosnek, przyprawę garam masala, imbir, chilli, jogurt, kolendrę oraz sól do smaku.
2. Kurczaka kroimy w małą kostkę, wkładamy do marynaty i marynujemy w lodówce przez całą noc.
3. Kurczaka nabijamy na metalowe spadki, mogą być drewniane wcześniej namoczone. Zamarynowanego kurczaka tikka grillujemy, do czasu, aż brzegi mięsa zbrązowieją. Gotową indyjską potrawę podajemy skropioną sokiem z cytryny.
Kurczak Tikka
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.