Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak Tikka

Indyjski przepis na sezon grillowy, niezwykle aromatyczny grillowany kurczak tikka. W Indiach to danie przyrządza się w specjalnych indyjskich piecach tandoori. Ma tak niesamowity smak, gdyż wcześniej został specjalnie zamarynowany. Gotowego kurczaka tikka można podawać z ryżem lub chucumer.

SKŁADNIKI :

1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

1/2 łyżki papryki chili w proszku

1 1/2 łyżki soku z cytryny

4 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki przyprawy garam masala

5 cm kawałek imbiru, posiekany

łyżeczka chilli

1/2 szklanki jogurtu

1/2 szklanki kolendry, posiekanej

sól do smaku

cząstki cytryny do podania


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Przygotowujemy marynatę tikka, łączymy ze sobą paprykę w proszku, sok z cytryny, czosnek, przyprawę garam masala, imbir, chilli, jogurt, kolendrę oraz sól do smaku.

2. Kurczaka kroimy w małą kostkę, wkładamy do marynaty i marynujemy w lodówce przez całą noc.

3. Kurczaka nabijamy na metalowe spadki, mogą być drewniane wcześniej namoczone. Zamarynowanego kurczaka tikka grillujemy, do czasu, aż brzegi mięsa zbrązowieją. Gotową indyjską potrawę podajemy skropioną sokiem z cytryny.

Kurczak Tikka

Kurczak Tikka
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #2 Guest 2013-07-23 07:53
Tak, garam masala to mieszanka przypraw. Można ją zastąpić przyprawami, które wchodzą w jej skład. Jeśli jednego zabraknie, różnica w smaku będzie niewielka. Pozdrawiam
 
 
0 #1 Guest 2013-01-02 16:45
Czy przyprawę gram masala można zastąpić czymś innym?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl