SKŁADNIKI:
1/2 kg piersi z kurczaka,
3 dojrzałe pomidory,
2 ząbki czosnku posiekane,
kawałek cynamonu,
2 suszone chili,
3 średnie posiekane cebule,
1 puszka pomidorów,
1 łyżka soku z limonki,
sok z 1/2 cytryny,
100ml śmietanki 30%,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki posiekanej kolendry,
kardamon,
1 goździk,
1/2 listka laurowego,
3 cm startego imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej,
3 łyżeczki przyprawy garam masala lub:
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1/2 łyżki czarnego pieprzu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie przyprawy (oprócz gałki muszkatołowej) prażymy na rozgrzanej patelni około 5 minut, po czym rozdrabniamy w moździerzu na proszek. Dodajemy startą gałkę muszkatołową.
2. Mięso kurczaka kroimy w większą kostkę, posypujemy łyżką przygotowanej przyprawy, wlewamy sok z cytryny i odkładamy.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek z imbirem, przesmażamy około 3 minut. Po czym dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 4 minut.
4. Dodajemy pomidory, także te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 15 minut.
5. Dodajemy garam masala i kurkumę. Wlewamy trochę wody i studzimy. Następnie miksujemy.
6. Kurczaka smażymy na patelni aż się zarumieni. Wlewamy przygotowaną pastę i smażymy 5 minut. Dodajemy śmietankę, sok z limonki. Podajemy z ryżem (najlepszy jaśminowy). Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Tikka Masala
Komentarze
btw. Super stronka.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.