SKŁADNIKI:
9 pałeczek podudzia z kurczaka
1 cebula
50g imbiru
4-5 ząbków czosnku
1 papryczka chili
1 puszka pomidorów pelatti
sok z cytryny lub limonki
szczypta kuminu
szczypta kolendry w ziarenkach
szczypta gorczycy
szczypta goździków
szczypta kolorowego pieprzu
szczypta pieprzu cayene
szczypta kurkumy
laska cynamonu
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
kolendra świeża
kilka kleksów jogurtu
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na początku na suchej patelni prażymy przyprawy kumin, goździki, kolorowy pieprz, ziarna kolendry oraz gorczycy. Gdy zaczną intensywnie pachnieć przekładamy do moździerza i dokłądnie ucieramy.
2. Przygotowujemy podudzia z kurczaka, uderzeniem noża pozbawiamy końcówek oraz obieramy ze skóry. Podudzia nacinamy nożem, aby przyprawy dokładnie spenetrowały kurczaka.
3. Przygotowanego kurczaka wkładamy do miseczki po czym, wsypujemy wcześniej uprażone i zmielone w moździerzu przyprawy, a także sól, pieprz cayene, kurkumę, starty imbir oraz czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilka godzin.
4. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej, smażymy podudzia kurczaka, przewracając co jakiś czas.
5. Kroimy cebulę w pół plasterki, wstępnie podsmażonego kurczaka sciągamy, a na smaki po kurczaku wrzucamy cebulę, przesmażamy. Do smażącej się cebuli wrzucamy grubo pokrojone papryczki chili, które nadadzą ostrego orientalnego smaku.
6. Dodajemy również starty czosnek oraz imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i razem podsmażamy. Do całości dosypujemy pozostałe przyprawy utarte w moździerzu, pieprz cayene oraz kurkumę. Po około minucie dodajemy pomidory pelati wraz z zalewą. Na koniec dodajemy sok z limonki, brązowy cukier oraz sól.
7. Po chwili na pateli układamy kurczaka, a na środku kładziemy laskę cynamonu, aby dodała aromatu. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze około 20 minut.
8. Gotową potrawę podajemy z ryżem ugotowanym z kurkumą. Na kurczaka nakładamy klesy jogurtu oraz posypujemy świeżą kolendrą.
Przepis Video :
Kurczak Vindaloo
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.