Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Łosoś Curry w Sosie Goa

SKŁADNIKI :

4 filety z łososia 200g, (lub dowolna ryba),

łyżka soku z cytryny,

3 łyżki oleju,

duża cebula, posiekana,

2 ząbki czosnku - zmiażdżone,

2 łyżeczki startego imbiru,

pół łyżeczki kurkumy,

łyżeczka mielonej kolendry,

pół łyżeczki chili w proszku,

250ml mleka kokosowego,

2 zielone chilli, krojone wzdłuż,

2 łyżki octu jabłkowego (lub sok z cytryny),

2 łyżki kolendry - posiekana,

sól do smaku.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Filety przyprawić solą, skropić sokiem z cytryny lub użyć do tego octu, po czym umieścić w lodówce na 15-20 minut.

2. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę  i smażymy do momentu aż się lekko zarumieni.

3. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir - smażymy ok. minuty. Po czym dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chilli w proszku, smażymy przez kolejną minutę.

4. Wlewamy mleko kokosowe, ocet,  dodajemy zielone chilli. Przyprawiamy solą i gotujemy ok. 6-8 minut.

5. Następnie dodajemy rybę, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe danie podajemy z ryżem (basmati). Smacznego! :)

Łosoś Curry w Sosie Goa

Łosoś Curry w Sosie Goa

Przepis z bloga Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;