SKŁADNIKI :
4 filety z łososia 200g, (lub dowolna ryba),
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oleju,
duża cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku - zmiażdżone,
2 łyżeczki startego imbiru,
pół łyżeczki kurkumy,
łyżeczka mielonej kolendry,
pół łyżeczki chili w proszku,
250ml mleka kokosowego,
2 zielone chilli, krojone wzdłuż,
2 łyżki octu jabłkowego (lub sok z cytryny),
2 łyżki kolendry - posiekana,
sól do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Filety przyprawić solą, skropić sokiem z cytryny lub użyć do tego octu, po czym umieścić w lodówce na 15-20 minut.
2. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę i smażymy do momentu aż się lekko zarumieni.
3. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir - smażymy ok. minuty. Po czym dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chilli w proszku, smażymy przez kolejną minutę.
4. Wlewamy mleko kokosowe, ocet, dodajemy zielone chilli. Przyprawiamy solą i gotujemy ok. 6-8 minut.
5. Następnie dodajemy rybę, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe danie podajemy z ryżem (basmati). Smacznego! :)
Łosoś Curry w Sosie Goa
Przepis z bloga Podróże Kulinarne